Conform Raportului Autoritatii Medicale Generale al SUA asupra Sanatatii și Nutritiei, pentru persoanele adulte ”care nu fumează si nu beau excesiv, una din optiunile personale pare sa influenteze mai mult decat oricare alta, perspectivele pe termen lung pentru sanatate - este ceea ce mancam”.
Sa vedem care sunt caracteristicile meselor tale de zi cu zi și cum ajungi sa castigi in greutate ”incontrolabil”:
1. Mananci prea mult, alimente calorigene => se depune excesul de calorii (sub forma de lipide - grasimi) și, in timp, odata cu formarea obisnuintelor alimentare, organismul tau isi creaza si el un tipar metabolic functional care va conduce la depozitarea permanenta a unui procent din caloriile alimentelor ingerate. Obisnuinta si tiparul s-au format in ani de zile, crezi ca o dieta de cateva zile, saptamani, luni va determina organismul tau sa isi modifice tiparul atat de rapid?
Acum stii de ce atunci cand te reintorci la vechile obiceiuri alimentare, dupa ce renunti la dieta X, ... te ingrasi mai mult si mai mult!
2. Mananci hrana de proasta calitate (preparata, procesata, rafinata ...) care conține doar o parte din substantele nutritive necesare organismului tau. Nu vei beneficia asadar de fitonutrienti, vitamine, minerale, enzime. Corpul tau le vrea, le cere ”cu disperare”, astfel ai mancat si ... mai mănânci (!), îi oferi aceeasi hrană denaturată care nu va acoperi necesarul de substante nutritive esentiale, se incheie asadar cercul vicios al unei alimentatii dezechilibrate calitativ si cantitativ.
E simplu ? Ai aflat deci cum reusesti sa te ingrasi : MĂNÂNCI ... ”BINE”!
Nimeni, niciodata nu s-a ingrasat cu aer și apă (e drept ca apa se poate acumula in organism dar acest fapt se datoreaza unor afectiuni specifice - edeme, ascita ). Alimentele pe care le consumi contribuie la excesul ponderal, caloriile acestora depunandu-se diferit de la individ la individ.
Specialiștii susțin că o dietă care furnizează flavonoide, carotenoide (beta-caroten, licopen, luteina), vitaminele E, D și C, este un adevărat elixir la îndemâna oricui pentru sănătate și frumusețe.
Revenim și ... ține minte ! Un organism bine hrănit, care primește zilnic un aport echilibrat de nutrienți face față cu mult mai bine agresiunilor din mediu, implicit la acțiunea razelor ultraviolete asupra pielii. Cu cât oferim organismului nostru substanțele de care el are nevoie, când și în cantitatea pe care ”o solicită” cu atât mai mult sănătatea sa va ocupa primul loc !
NICIODATĂ NU PUTEM OBTINE ALTE REZULTATE DACĂ FACEM ACELEAȘI ACȚIUNI !
Vă îmbrățișez cu drag.
Cu respect pentru sănătate,
Constantin Țîbîrnă
Absolvent UMF ”Gr.T.Popa” Iasi Specializarea Nutriție și Dietetică